pátek 26. května 2017

Leatherman WAVE black - univerzálni voják

Musím se přiznat hned v úvodu tohoto článku, že sériový Wave (tedy ten po faceliftu, původní verze je můj oblíbený veterán) nikdy nebyl můj favorit. Měl jsem ho doma snad 5x a vždycky jsem ho poslal do světa, rozdávat radost a smích někomu jinému. Pořád jsem si říkal, že jsem asi divnej, když se mnou absolutně největší bestseller firmy Leatherman nic nedělá. Zanechával mne pokaždé zcela chladným, prostě žádné emoce. Až se mi nedávno dostala do ruky tahle armádní verze. Zřejmě to v případě Wave chtělo jen trochu toho černého sex appealu! :-D
Od firmy Leatherman je po stránce marketingu velice chytré, že ke svým mastodontím modelům vyrábí i subtilnější bratříčky. Ne každý je ochoten vláčet se s gigantickým multitoolem (dále jen MT) na opasku. Spoustu lidí např. Surge odradí svými rozměry a hmotností. Co na tom, že je Surge nejnadupanější MT všech dob, když váží pomalu třicetpět deka. Když k němu přihodíte nezbytnou bižuterii, bez které se zkušený uživatel neobejde (výměnné bity, nástavce/adaptéry, pilky...) jste pomalu na půl kile. A ruku na srdce, na každodenní nošení je praktičtější mít u sebe něco kompaktnějšího a lehčího, ale stejně funkčního. V ideálním případě řekněme  takový menší klon. A jako má Super Tool 300 svoji zmenšeninu zhmotněnou v Rebaru, má Surge tu svoji ve Wave. Je tedy Wave také tak schopný univerzál jako jeho big brother? Na to se dnes pokusím odpovědět.


KLEŠTĚ
Co se týče podobnosti velkého a malého bratra, bude korektnější porovnávat Wave s první verzí Surge, která se vyráběla od roku 2005 do 2012. A to právě kvůli kleštím, které vypadají na Wave skutečně jako zmenšenina těch na Surge. V roce 2013 prošel Surge faceliftem a dostal kleště s výměnnými břity. A zde už se podobnost s Wave trochu rozchází. Pevně věřím, že kdyby podobný facelift prodělal i Wave. stal by se mezi uživateli ještě populárnější, něž dosud. Osobně jsem takový facelift vyzkoušel v projektu WAVEBAR a musím jednoznačně konstatovat, že to posunulo Wave na úplně jiný level.
Ale to jsem trochu oběhl od tématu. Pojďme se tedy vrátit k samotným kleštím. Kleště jsou typu "needle-nose". Tzn., že jejich čelisti jsou hodně špičaté a z vnější strany zakulacené. Jako elektrikář tento tvar pochopitelně preferuji, protože se s nima dobře udělá očko z drátu. Taktéž mají tyto kleště jemné vroubkování na vnitřní pracovní části (u nových modelů Wave je použité též hrubé vroubkování, což je podle mě velká škoda!). Pro jemnou mechanickou práci je toto řešení lepší, než při použití hrubého vroubkování např. na Rebaru. Bohužel u testované ARMY verze tuto pracovní část zmenšuje (já bych snad řekl i hyzdí) další nástroj a tím je krimplovací čelist na konektory tzv. "Fastonky". Jakožto elektrikář bych měl asi tento vynález chválit. Ale jeho použitelnost je velice, VELICE omezená. A navíc jak jsem řekl, zbytečně zmenšuje pracovní plochu kleští a co je mnohem blbější, že krimplovací čelist je nejslabší místo kleštin tj., místo potencionálního zlomu. :-( Při jedné plodné debatě v diskuzní skupině o Leathermanech jeden kolega prohlásil, že se dá tento nástroj použít jako bezpečnostní pomůcka při zatloukání hřebíků. Takže úplně ja chuja to asi nebude... :-D
Štípací čelisti jsou klasické. Štípou hezky jak měkké dráty, tak i ty tvrdé. Pro ty tvrdé mají u čepu udělaný takový žlábek. Trojku vázací drat štípnou v pohodě, víc jsem zatím neměl potřebu zkoušet. Škoda, že Wave neprodělal facelift ve stylu Surge! :-( Mohlo by to být daleko zajímavější. Ale i tak asi nemám štípačkám, až na drobnosti, co bych vytkl.

NOŽE
Čepele má Wave, jako správný MT opět dvě. Jednu s hladkým ostřím a tu druhou s vroubkovaným. Systém otvírání je tzv. One-Hand-Opened (dále jen OHO) neboli otvíratelné jednou rukou. Jak tento systém funguje, asi nemá cenu rozepisovat. Každopádně je toto řešení pro svoji snadnost používání velice populární. Velikost nožů je cca 7,5cm, což mi přijde u MT střední velikosti odpovídající. Tak jak Rebar poráží Wave v kleštích, tak Wave dává na frak Rebaru v nožích. Co mě trochu mrzí, že vroubkované ostří nemá párací háček, jako má Charge ALX nebo TTi. A já se ptám proč? Vždyť se jedná o tu samou čepel, jen do její špičky dvakrát zajela bruska... Zvýšení nákladů o 0,00prd, ale užitná hodnota takové čepelky je hned o 100% výš. Upřímně se přiznám, že vroubkované ostří na Charge tasím převážně kvůli páracímu háčku. Jinak většinu věcí říznu hladkým ostřím. Zde bych tedy viděl též potenciál pro zlepšení. Jinak vroubkované ostří skvěle řeže materiály jako jsou různé popruhy, provazy a lana nebo zahradní hadice. Takže i bez páráčku je to prima kudla... ;-)

ŠROUBOVÁKY
Wave má jeden velký plochý šroubovák. A dále vlastní velice šikovný nástroj tzv. bit-holder neboli držák bitů. V něm se z výroby nachází oboustranný výměnný bit. Z jedné strany je střední plochý a z druhé střední křížový šroubovák. Oba pracují na jedničku s bradavkou. Navíc, pokud budete trpět nepřekonatelnou touhou o rozšíření palety možných a nemožných šroubováků, můžete si od výrobce pořídit tzv. BIT KIT a pomocí něj se prošroubovat k šroubové nirváně. Jelikož 42 různích šroubováků nemá ani leckterá šlušně vybavená dílna... ;-)
Aby to nebylo všechno, má Wave ještě takový malý bit-holder a v něm hodinářský oboustranný výměnný bit (tímto nástojem si je opět podobnější s původní verzí Surge). Jedná se o micro-šroubováky plochý a křížový. Ideální věc pro opravu brýlí, výměnu baterek v hodinkách nebo v klíčích od auta. Je to parádní věc, jen trochu křehký. Je třeba brát velký zřetel zejména při manipulaci s plochým šroubováčkem. Pokud máte v ruce cit jak kráva v rohu, velice snadno jej zlomíte.



PILKA
Pilka je standard Leathermanu, ostrá jak břitva a řeže přímo ukázkově. Je to prakticky zmenšenina té ze Super Toolu 300. Rozměrově je přesně mezi Rebarem a ST300. Nemám s pilkou sebemenší problém, vždy uřízla, co jsem potřeboval. Řeže dobře jak dřevo, tak třeba i plast. Nedávno se ke mě dostala informace, že určitá skupina z řad "tichých bláznů" (rozuměj rybářů) používá vybrání u nosu pilky, které je primárně určené pro usnadnění otevírání pilky pomocí nehtu, na vyndávání zaseklích háčku z huby ryby popř. neopatrnému kolegovi, který se v době náhozu nacházel za zády nahazujícího. :-D Háček se jednoduše zapře o vybrání pilky, druhou rukou se našponuje vlasec a pilkou se zatlačí proti směru záseku. Hustý, na co český člověk nepřijde! 

PILNÍK

Pilník je svoji velikostí opět mezi tím na Rebaru a ST300. Ovšem od těch právě zmiňovaných tu je jeden zcela zásadní rozdíl. Z jedné strany je pilník s křížovým sekem. Bere slušně všechny druhy materiálu od dřeva přes plast až k oceli. Ovšem z druhé strany není pilník s jednoduchým sekem, nýbrž je pocukrován diamanty. Ano, z druhé strany je jemný diamantový pilník. Tento pilník je vhodný třeba na jemnou ohlazení hran středně tvrdého materiálu např. plastu nebo měkkého kovu jako je hliník, mosaz apod. Jednou se mi ulomil kousek zubu a ostrá hranka mě stále řezala do jazyku. Tak jsem ji tím pilníkem srazil a bylo po problému (doufám, že tento článek nečte moje stomatoložka!) :-D Také jsem s ním dohlazoval hrany hliníkových součástek, též s velkým úspěchem. Vaše drahá polovička si zlomí na výletě nehet. Samozřejmě, že si na výšlap do skal nevzala svůj pilník na nehty, proč taky? Zde je opět ta pravá chvíle, blísknout se diamantovým pilníkem a ukázat se jako pán situace!
Kde ale může příslovečná kosa narazit na kámen je u tvrdého materiálu jakým je např. nerezová ocel. Pokud s diamanťákem budete šmrdlat nějakou hodně tvrdou ocel, muže se Vám stát, že si to diamantové cukrování z pilníku nenávratně ošoupete pěkně do hladka. Takže jak jsem se snažil naznačit výše, diamantový pilník je velice šikovná věc, ale je třeba ji používat s rozumem... Jedna hrana pilníku je opět vroubkovaná a může být využita jako pilka na železo. Je to sice krajně vyčerpávající, ale funguje to! ;-)

OTVÍRÁK
Otvírák na konzervy asi nemusím popisovat. To že umí otvírat i lahve je pro Čecha zbytečná informace. :-P Opět na tento nástroj výrobce umístil "ostré Véčko", jakože odstraňovač izolací vodičů…

OČKO
Wave a Charge mají asi nejvymakanější očko na zavěšeni! Je ukryté v konci rukojeti hned u nosu pilky. S oblibou na něj zavěšuji přívěsek z paracordu. Za ten přívešek lze pak MT velice pohodlně vytahovat z pouzdra. A v případě ohrožení života mám po jeho rozpletení k dispozici 1,5m šňůry, která unese 200kg. Takže to je cool a tactical věc a to se v dnešní době cení! ;-) Velikost očka je přesně tak akorát, aby bylo bezvadně použitelné a přitom nepřekáželo při zapínání pouzdra.



KLIP
Na druhém konci rukojeti je drážka, do které lze připevnit doplňková výbava. Buď očko nebo klip. Doplňkové očko ale velice humpolácké. Navíc jak bylo popsáno v odstavci výše, Wave je vybaven daleko funkčnějším a decentnějším očkem. Tudíž ho po zakoupení sady s klipem můžete strčit do šuplíku a zapomenout na něj. Pravděpodobně jej nikdy nepoužijete. Mnohem zajímavější doplněk je klip. Ten se opět zasune do drážky a zajistí pojistkou. Pak můžete Wave nosit pohodlně v kapse kalhot zaháknutý za klip. Sada s očka s klipem stojí 190Kč a to se sakra vyplatí! ;-)


NŮŽKY
Dobrá zpráva pro nůžkofily! Wave má nůžky a navíc nejsou jen do počtu, ale jsou velice funkční a na svoji velikost stříhají sebejistě...


MĚŘÍTKO
Na vnitřních stranách rukojetí je vyražené měřítko, z jedné strany v centimetrech z druhé v palcích. Stupnice v centimetrech je na rozdíl od Rebaru ražena stejným směrem jako ta v palcích, tak aby šla stupnice zleva do prava.  Už by se mi skoro chtělo zajásat, má to však svoje ALE! Centimetrová stupnice je  vyražena tak, že se po přiložení k měřenému objektu nachází na spodní hraně. Člověku je přirozené, měřit jako pravítkem, tzn. přiložit horní hranu k objektu a odečíst hodnotu na stupnici. Tam se bohužel nachází palcová. Řeknete no na co, nejsem přeci blbej a otočím si MT. Chyba lávky! Nejen že je pak centimetrová stupnice opět po arabsku (zprava do leva), ale ještě je vzhůru nohama. Po psí díry, sakra! Takovej blbej detail a jak dokáže podělat celkový efekt... Je mi jasný, že většina uživatelů nejsou takový puntičkáři jako já a možná, že si toho ani nevšimnou. Jen mě prostě vždycky zamrzí, že se za ty roky ještě nikdo ve fabrice nad takovou hovadinou nezamyslel. Ale to bude tím, ze v USA měří v palcích a jejich stupnice jsou vždy na správném místě... :-/



Až na těch pár drobností je Wave perfektní MT. Absolutně chápu, proč je mezi lidmi tak populárni. Nesnaží se mít prvoplánově vizáž extrémního dříče. Je to úžasný koktejl kvalitních nástrojů. Jak pro práci (např. kleště nebo nože), tak i pro takové to domácí žvýkání (malý bit-holder, nůžky...). Perfektní univerzál a v black verzi navíc získal i ten X-factor, který jsem v nerezové verzi tak trochu postrádal. Je sice zhruba o polovinu dražší než Rebar, ale pokud si nedokážete představit život bez OHO kudel, nůžek, diamantového pilníku a micro-šroubováčků, pak nemáte lepší volbu než právě Wave. ;-)

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Opět skvěle napsaná recenze.

Anonymní řekl(a)...

ta diamantova strana pilniku je zaroven brousek