čtvrtek 4. května 2017

Leatherman SUPER TOOL 300 - nářaďák pro pravé chlapy

V předešlém článku jsem Vám představil Rebar, což je (jak zaznělo v článku) v poměru cena x výkon absolutně TOP multitool (dále jen MT) od Leathermana. Dnes bych chtěl napsat pár řádků o větším bratru Rebara a to SUPER TOOLu 300 (ST300). Zatím co je Rebar na svoje schopnosti velice subtilní MT, ST300 vypadá přesně na to, k čemu je skutečně určen. Je jak Mercedes řady G, leta stejná krabice, žádný designerský 3,14čovinky. Drsný nástroj  s odkazem na dobu, kdy chlap byl ještě chlupatej, zasviněnej od mouru a kolomaze a opravil všechno, nač si vzpomněl. A ne vychtlej, i v zimě opálenej metrosexuál s manikúrou a pomádou na palici, se slunečníma brejlema přes půl xichtu… Takže pokud se nějaký Džantyn Bíbr dočetl až sem, klidně může tuto stránku dnes zavřít a raději si zajít do nakupáku na latté bez cukru se sojovým mlékem.  Dnešním řádkům by pravděpodobně nerozuměl… :-D
Na ST300 je vše navrženo a dimenzováno pro drsnou práci. Bezmála třicet deka nerezové oceli je v rukách sakra znát. Při práci s ním máte pocit fortelného nářadí. V USA je hodně populární mezi farmáři, kteří jej používají jako první pomoc při opravách všechno druhu na objížďkách svého hospodářství. Zaříznout a přišroubovat prkno k ohradě, opravit utržený ostnatý drát, rozdělat balík slámy, upilovat krávě rohy… No dobře, s tou kravou jsem to už přehnal. :-) Tak si tedy pojďme projít výbavu tohoto nerezového ingotu pěkně postupně.

KLEŠTĚ
Kleště jsou opravdu zabijácky dimenzovaný nástroj. Jsou pevné a neskutečně masivní, jde z nich až strach. V dnešní době jsou těmito kleštěmi vybaveny všechny MT velikosti 4,5“ a výš, tj. MT v kategorii „Heavy-duty“, což je super! Stejně jako u Rebara dostaly do vínku výměnné štípací břity z oceli 154CM. Nebudete tomu možná věřit, ale břity jsou naprosto identické s těmi v Rebaru. Ano, když si koupíte náhradní, budou pasovat do ST300 i do Rebaru, ale i MUTa, Surge, Signalu a OHT. Nevěřil jsem tomu, tak jsem si dal tu práci, vyšrouboval je a porovnal. A je to skutečně tak… ;-) Štípaní s kleštěmi je óda na radost. Díky 4,5“ovým rukojetím máte pro štípání dostatečně velkou páku. Rukojeti jsou poměrně blízko u sebe, takže je dokážete pořádně chňapnout i dlaní dětské velikosti, jakou mám bohužel třeba já. Což bude jistě pro spoustu uživatelů obrovská výhoda.
Opět jako u Rebara zde nalezneme z druhé strany krimplovací čelisti na malé dutinky. Co ale Rebar nemá, jsou čelisti na štípání ocelových lanek. Klasické čelisti ocelové lanko (např. na brzdách bicyklu nebo na spojce motocyklu) též uhlodají, ale na konci je pak roztřepené. Tyto čelisti přecvaknou lanko s nečekanou lehkosti a přesnosti MUDr. Štrosmajera ze známého normalizačního seriálu. Nikde žádné třepení, prostě bomba nástroj!

NOŽE
Čepele má ST300 dvě, z výroby hezky ostré. Jednu s hladkým ostřím a tu druhou s vroubkovaným. Čepele jsou na rozdíl od Rebara znatelně větší, takže si s nima lépe zakucháte. Systém otvírání je opět přes masivní žlábek, kde je v konstrukcí rukojetí v oblasti žlábků odpovídající vybrání. Vzhledem k robustnosti MT můžete oba nože hravě otevřít i v boxerských rukavicích. Samozřejmě i ST300 má tu vlastnost, kterou někteří kritizují. A to, že po otevření nože, se tento nachází v horní rukojeti ostřím dolů ke spodní rukojeti. Ta může občas při řezání překážet. To je drobná nevýhoda klasiky. Zase Vás při práci netlačí do ruky ostatní želízka jako u OHO (One-Hand-Opened) konstrukce. A to je při tvrdé práci neskutečná výhoda.

ŠROUBOVÁKY
U ST300 nalezneme v základu čtyři šroubováky. Malý, střední a velký (dalo by se říct OBROVSKÝ) plochý a střední křížový. Občas se někdo podivuje nad velikostí největšího plohcáče. K čemu ho jako využít? Já ho používám třeba k sundávání karburátoru na Babettě, takže použitelný je... ;-) Křížák je prakticky stejný jako u Rebaru, jen o něco delší. Není vyrobený vybroušením drážek do kulatinky, ale odlitím a tím pádem i daleko odolnější a pevnější. Na jeho čtvercový profil se dá nasadit originální adaptér na bity a tím výbavu šroubováku rozšířit na nekonečnou.

PILKA
Pilka je ostrá jak břitva a řeže jak víno. Navíc je to jedna z nejdelších pilek od Leathermana. Vlastně pokud se nepletu tak úplně nejdelší vůbec. Jen gigant jako MUT ji má o dva zuby delší. Důležité je, že s takovou délkou lze už i něco uříznout.


PILNÍK
Pilník je též podstatně delší než na jiných MT značky Leatherman, takže se s nim relativně pohodlně piluje i obouruč. Tím nemyslím, že by jste MT drželi jako tenisovou raketu, ale jako klasický pilník. :-D Seky na pilníku jsou ostré, z jedné strany je sek jednoduchý z té druhé křížový. Po diamantu chválabohu ani známka. Jedna hrana je opět vroubkovaná a funguje tak např. jako pilka na železo. Jediné zamrzí, že seky na pilníku nejsou tak jedovatě ostré jako na Rebaru. Kdyby byly, stal by se pilník na ST300 bezkonkurenční. Nicméně i tak bere materiál velice slušne... ;-)


OTVÍRÁK
Otvírák na konzervy asi nemusím popisovat. To že umí otvírat i lahve je pro Čecha zbytečná informace. :-P Opět na tento nástroj výrobce umístil "ostré Véčko", jakože odstraňovač izolací vodičů…

OČKO
ST300 nelze bohužel dovybavit klipem pro pohodlné nošení třeba v kapse. Kdo by ale chtěl takový monstrum nosit v kapse, že? :-D Je však vybaven očkem na zavěšení. Na můj vkus je až zbytečně velké, no ale co už…

MĚŘÍTKO
Po stranách rukojetí je vyražené měřítko, z jedné strany v centimetrech z druhé v palcích. Jako na Rebaru mě na něm štve, že není stupnice v centimetrech ražena stejným směrem jako ta v palcích, tak aby šla stupnice zleva do prava.  Centimetrová stupnice je totiž ražena obráceně a číst jako arab zprava do leva neumím… :-D

Za svoje peníze člověk dostane monstrózně masivní pracovní nástroj, který se nezastaví takřka před ničím. Všechny nástroje jsou navrženy pro práci a ne proto, aby si mohl výrobce udělat v příslušné kolonce fajfku a pochlubit se tím v reklamních prospektech. Jednoznačně dobrá koupě!

Pro zajímavost a možnost porovnání přikládám fotogalerii Leatherman SUPER TOOL 300 vs. REBAR. ;-)

Žádné komentáře: