pátek 28. dubna 2017

Leatherman CRUNCH – moje třetí ruka

Už jste někdy slyšeli o mutltitoolu (dále jen MT), který by měl samosvorné kleště? Leatherman Crunch tuto mechanickou vychytávku má!
Musím se přiznat, že s Crunchem to rozhodně nebyla láska na první pohled. Nebudeme si nic nalhávat, žádná designerská pecka to není. Vše je podřízeno maximální účelnosti. Při prvním ohledání se může zdát, že Crunch neoplývá převratnou výbavou, ale opak je pravdou. To co nenajdete v počtu použitých želízek, to doženete improvizací a účelností jednotlivých nástrojů. Pojďme se tedy na Crunche podívat z blízka.
Crunch není, co se týče historie žádná novinka. Začal se vyrábět již v roce 1999 a vyrábí je prakticky beze změn do dnes. Proč taky měnit něco, co je 100% funkční a účelné? Čímž se dostáváme k výbavě samotné.




KLEŠTĚ
Kleště jsou pro Crunch doslova určující! Dovolím si tvrdit, že takové kleště nenajdete na žádném multitoolů (dále jen MT). Jsou totiž – jak bylo naznačeno výše – samosvorné! To z nich - v rukou kreativního člověka - činí nástroj přímo nadpozemský. Lze je využit například jako hasák na uchopení čehokoli do průměru 25,4mm. Já je zhusta využívám při rozborce a sborce jiných MT při jejich údržbě. Též se dají štípací čelisti použít jako krimplovací kleště. Stačí si nastavit odpovídající vzdálenost čelistí a už se krimpluje jako o život… Kolikrát člověk prostě potřebuje třetí ruku na přidržení něčeho u sebe. Potřebujete něco slepit k sobě a nechcete to držet půl dne, než lepidlo zaschne a nechce se Vám do dílny ke svěráku? Je tu Crunch! Praskla Vám klička u mlýnku na kafe a vy si nemate jak umlet svoji oblíbenou brazilskou kávu? Je tu Chrunch!! Nemáte si nač pověsit vaťák v dílně? Je tu Crunch!!! Takhle by se dalo pokračovat do nekonečna…




NŮŽ
Čepelka nože je krátká a má vroubkované ostří. Na namazání chleba to není, ale na občasné pracovní ukrojení čehokoli, zcela postačí. Osobně bych asi uvítal čepel hladkou a přemýšlím, že ji nechám nějakého zručného nožíře vyrobit…



ŠROUBOVÁKY
Crunch má tři velikosti plochých šroubováků a jeden křížový, což jako základ bohatě postačí.

PILNÍK
Pilník je stejně jako nůž poměrně malý, ale na odhrocení materiálu nebo menší zapilování též postačí.

OTVÍRÁK NA LAHVE
Na nejmenším šroubováku je integrovan i otvírák na lahve. Pro českého chasníka naprostá zbytečnost, ten si otevře lahváče i očima… :-D
               
ODSTRAŇOVAČ IZOLACÍ VODIČŮ
Tak tuhle vychytávku jako elektrikář kvituji s povděkem! Naprosto funkční a užitečná věc, ne jako to trapný „Večko“, které je na otvírácích ostatních modelů. Tento nástroj funguje naprosto bezvadně! Za elektrikáře palec nahoru!

DRŽÁK ¼ BITŮ
Po vyšroubování distančního šroubu kleští na nás vykoukne šestistěnná díra pro ¼“ bity. Do ní se dá pohodlně vsunout nástavec do vrtačky za 20Kč a pak už jsou možnosti rozšíření Crunche opět nepřeberné… Vložené nástroje jsou jištěné pružinkou, takže z Crunche nevypadávají. ;-)



OČKO 
Crunch je i vybaven malým očkem na zavěšení.
PILKA
Jaká pilka, co to ten Bure hulil, říkáte si? Chyba lávky! Vrátíme se zpět ke kleštím. V horní čelisti je taková zvláštní podélná drážka. Za Boha jsem nepřišel na to, k čemu ji tam výrobce udělal. Ale přišel jsem na to, k čemu ji využiju já. Díky té drážce se dá na Crunch přidělat jakýkoliv list z přímočaré pilky. A právě díky té drážce tam drží jak přibitý! Tím pádem můžeme Crunch vybavit třeba pilkou na železo, nebo jakýmkoli bazmekem, co se vyrábí na přímočaré pily…

Na začátku článku jsem řekl, že na první pohled je výbava nic moc. Ale co by jste řekli nyní? Je Crunch opravdu tak nanicovatý MT, jak se na první pohled může zdát anebo je to jeden z nejvymakanějších MT jaký jste kdy viděli? Troufnu si říct, že se spíše přikloníte k té druhé variantě… ;-)



3 komentáře:

michal řekl(a)...

Hele za mě asi na pohodu. Já teda ale obecně nejsem moc příznivce multitoolů. Radši kvalitní nářadí a od každého jeden kus, třeba místo klasického mám doma šroubový kompresor. Ale zase na druhou stranu chápu, že pro někoho z bytu nebo kdo nemá místo na velkou dílnu, to je docela jednoduché řešení jeho problému. ;-)

Bureho LEATHERMANi řekl(a)...

Multitool je hlavně dílna do kapsy. A basu s nářadím u sebe pořád nemáš... Je jasný, že i když ta dílna do kapsy stojí jako ta zmíněná basa nářadí, není to alternativa srovnatelná jedna k jedný :-D Ale bude to vždy o kompromisu. A to spousta lidí neumí pořád pochopit...

Anonymní řekl(a)...

Tyhle multitooly jsou super a jako servisák bez nich nedám ani ránu. Když měním třeba planetové převodovky Bühler tak to není třetí ruka, ale mnohdy i čtvrtá a pátá. Díky tomu nepotřebuji volat někoho dalšího, ale vystačím si s tím sám. Což při servisu 3D tiskáren je fakt super věc. :)