neděle 16. července 2017

Leatherman SKELETOOL - Summer love

To je ale přiblblej titulek, že? :-D Ale dle mých zkušeností vystihuje SKELETOOL maximálně! Tento SUMMERTOOL (jak jsem ho pracovně přejmenoval) je opravdu taková moje letní láska. A není to proto, že bych se do něj zamiloval v létě. Tak proč tedy, ptáte se? Odpovím na to ze široka. Většina čtenářů tohoto úžasného blogu (oooo, jak jsi skromný pane BURE! :-D) již pochopila, že multitool (dále jen MT) je něco, bez čeho v žádném případe nelze opustit bezpečí svého příbytku. O MT značky Leatherman to platí dvojnásob. ;-) Tudíž je chcete mít vždy při sobě. Co si budeme povídat, MT doma v šuplíku Ti venku moc dobře neposlouží. A tak sis pořídil betelnýho Leathermana a taháš ho pořád na opasku. Stal si se ve svém okolí člověkem, který když se něco podělá, vždy zachrání situaci. Seš prostě BOREC! No jo, ale kam s tím třicetidekovým krámem v létě, když máš v létě na sobě jen lehký kraťasy? Ale už ses na tom pocitu sucha a bezpečí tak závislej, že se ho nechceš za žádnou cenu vzdát, co teď? SUMMERTOOL, tedy pardón SKELETOOL je tou správnou odpovědí! Je krásný a lehký jak holky o dovolené v Thajsku. Vejde se všude (to mají holky rády... ;-)) a pořád to je nástroj, se kterým se dá udělat spousty práce.
Už na první pohled je SKELETOOL vystajlovaná designovka. Při otevření nože je vynikne obloučková linie, kterou odtrhuje asi dvacítka otvorů různých velikostí. Kromě toho, že fungují dobře jako sběrače všemožného bordelu, se který přijde MT do styku, též perfektně celý MT odlehčily. A navíc to je sakramentsky cool a to je v dnešní době důležitější než praktické vlastnosti.
Komu by bylo všech těch designových serepetiček na klasické verzi málo, může sáhnout po verzi CX, která má hladkou čepel z prémiové oceli 154CM a jeden konstrukční prvek v karbonu. A to je teda ultra cool! :-P Nebo po verzi RX, která má také kudlu z prémiovky a je oranžová. Pak se prodávala standardní verze v různobarevném provedení. Takže vybrat si může skutečně každý... ;-)
Designové vyfikundace jsem si projeli a teď zabrousím do té praktické části a tou je samotná výbava. Je pochopitelné, že v takto odlehčeném modelu nebude její výčet extra dlouhý. Ale myslím, že je schopna ze drtivé většiny případů pokrýt potřebu každodenního života. A to na kraťasový MT není vůbec špatné!


KLEŠTĚ
Po rozevření MT na nás vykouknou roztomile malé kombinačky. Nicméně na svoji velikost jsou velmi schopné. Zubatá díra na povolování matek má standardní velikost, takže v této disciplíně určitě neztrácí body. Štípací čelisti jsou drobné, ale mají na konci vybrání pro štípání tvrdých drátů. Štípnout měděný vodič není absolutně žádný problém. U ocelový drátů bude hodně záležet na průměru. Ale to musí být každému jasné už když se na ty kleště podívá. Špičky kleští jsou jak dělané na jemnou mechanickou práci a lze je využít i třeba jako pinzetu a vytažení zavrtaného klíštěte.


NŮŽ
Kromě designu jsou rozdíly mezi jednotlivými modely patrné na použitých čepelích nožů. Standardní model má kombinovanou tj. napůl hladké a napůl zubaté ostří. Vážně nejsem fanoušek těchto kočkopsů. Jak mi to třeba u SIGNALu nebo MUTu nevadí, u Kostěje mě to drobátko štve. Prostě na tak krátké čepelce to fakt nemá moc praktický význam. Jasně, s takhle subtilním modelem nikdo žádné řezbářské ultra-výkony provádět nebude a klobásu nebo steak z grilu na letní kalbě i s touto čepelí zmáknete, takže pohoda. Ale je to zbytečně rušivý detail. Kdyby byla čepel hladká, stálo by to fabriku méně úsilí a výsledný efekt na jedničku. Méně je holt někdy více. Ale toto jsou jen moje subjektivní preference a jistě se najde spousta uživatelů, kteří to budou vidět jinak. A abych jen neplkal, ještě jedna podstatná informace. Čepelka ve standardu je z oceli 420HC. Pokud ale vysolíte o něco více ze své kapsy, můžete si koupit verzi s přídomkem CX. To "C" značí, že jistá část konstrukce je z karbonových vláken. A v kombinaci s černým lakováním vypadá MT přímo kosmicky, luxus nad luxus! ;-) Na váhu MT to mělo zanedbatelný vliv. Jedná se jen a pouze o designovou záležitost (stejně jako např. titanové střenky na CHARGE TTi). Ale vraťme se k tomu podstatnému. Model CX má čepel z oceli 154CM a ostří je celé HLADKÉ - halelujaaaa! Přesně takhle to má BURE rád. :-) Nebudu chodit kolem horké kaše, za mě nejpovedenější MT z těch třech dnes představených.
Model RX je v krásně výrazné oranžové. Čepel je jako u CX ze 154CMky, ale ostří je naopak celé vroubkované. Nějaký čas jsem nemohl pochopit proč. Ale pak jsem se zamyslel nad tím "R" v označení RX. A typnul bych si, že to znamená Rescue. A tak je model RX dělaný pro záchranáře. Na přeříznutí lana, bezpečnostního pásu, opasku kalhot apod. je zubatá čepel nejlepší. Ovšem to trochu RXo limituje a dělá z něj úzkoprofilový MT.
Ještě si neodpustím zmínit takovou kuriozitku. Z počátku výroby klasického modelu a CXa bylo vše obráceně. CXo mělo kombinovanou čepel z 154CMka a klasika měla hladkou ze 420HC. Proč se výrobce rozhodl v průběhu výroby konstrukce čepelí mezi těmito modely prohodit mi zůstává zatím záhadou...


ŠROUBOVÁKY
V jednom konci rukojeti je schován držák plochých leathermaních bitů a v něm je uložen první ze dvou oboustranných bitu. Bity v něm drží přes pojistku, takže se nemusíte bát, že by při nošení vypadl. V těle druhé rukojeti je zasunutý druhý bit. Drží pevně má svém místě, takže obavy o jeho ztrátu opět nejsou na místě. Jeden bit je z křížovými šroubováky. Z jedné strany je střední, z druhé velký. Velikost křížáků je dobře odstupňovaná. To se však bohužel nedá říci o druhém bitu s plochými šroubováky. Rozdíl mezi vetším a menším plocháčem je minimální. A tak by nebylo na škodu jednomu z nich domluvit na brusce a tím rozestup jejich velikosti drobátko zvětšit.
Výjimku však tvoří záchranářské RXo. Ten má jeden bit v kombinaci střední plocháč / střední křížák a ten druhý (teď bacha!) velký plocháč / karbidový hrot na rozbíjení skla. Hele, tohle ale vážně není úplně blbá kombinace. Já bych si to snad dal i do klasiky... ;-)




KARABINA / OTVÍRÁK LAHVÍ
Panebože, jak já miluju tuhle vychytávku! Neskutečně užitečná a senzační věc! A na SKELETOOLu a STYLE se povedla asi nejvíc. Prostě jen MT přicvaknete za poutko u kraťasů a jde se do světa. Tím, že je SKELETOOL krásně kompaktní a lehoučký o něm prakticky nevíte. SIGNAL je oproti němu daleko těžší, takže může být jeho bimbání na poutku protivné. Přicvaknout ke kraťasům za karabinu MUT, tak to by byla asi pěkná groteska... :-D Skelouš je pro toto přímo předurčen! ;-) Jedním slovem BOMBA! To, že je do karabiny šikovně integrovaný otvírák na lahve je jen třešinka na dortu. Já tvrdím, že kdo si umí otevřít lahváče jen otvírákem, ten si ho nezaslouží. Na druhou stranu dává tento otvírák úžasný prostor k machrování u letní grilovačky. Přeštípnu drát od alobalu na praseti, pak si ukrojím kus masa a nakonec si efektně otevřu jednoho zrzavýho kouska (teď už asi i těm v poslední řadě doteklo, proč mu říkam SUMMERTOOL)... Proč bych měl sakra s MT jen opravovat věci, který někdo rozbil? MT si můžu přeci užít i jinak, no ne? :-) MacGyvere, pukni závistí! :-P



KLIP
No, a pokud mám kraťasy bez poutka, kam bych zacvakl karabinu, zasunu Skelouše za klip do kapsy a je zase pěkně při ruce. V CX verzi bych se ho nebál takto nosit třeba v kvádru. Klip je prostě opět megaužitečná věc!



TIP na UPGRADE
Pokud by jste chtěli už tak dost vymazlený CXo povýšit na umělecký dílo - HYPERSKVOST, nechte si na něj udělat čepelku z damašku. Na interfernetu lze takovou úpravu najít pod názvem SKELETOOL NINJA EDITION. Ten damašek k černému lakování a uhlíkovým vláknům CXa sedne jak prdel na hrnec! Je to teda drahá a ultramastňácká záležitost, ale chuj s tím! Žijeme jen jednou, no ne? :-) 
Čepel na obrázcích vyrobila firma Texas Tool Crafters Inc. vrstvením a překládáním ocelí 5160, 203E, 52100, 15N20. Výsledná čepel má 416 vrstev, kalená je na tvrdost 53-55 HRC, což je velice podobné původní čepeli ze 154CMka. Její řezivost je velice dobrá. Úhel ostří je cca dvojnásobný něž u originálu (originál má 15°, damašek má 30° na každou stranu) a tak dlouho neztrácí svoji ostrost. Krásnou strukturu damašku by vysoké ostří prostě hyzdilo. A to by byla věčná škoda, jelikož si kucí v Texasu dali na jejím zpracování opravdu záležet. Aby taky ne, když si ti kovbojové nechají za tu malou kudličku hodně slušně zaplatit! :-P SKELETOOL se díky ní posunul na úroveň drahých a kvalitních zavíracích nožů. 




Ze začátku se může SKELETOOL zdát jako nanicovatý a nevybavený MT.  Ale nic nemůže být dál od pravdy. Má přesně to, co v drtivé většině případů, kdy sáhnete pro MT, potřebujete. Navíc je kompaktní a lehký, tudíž se dá nosit i v případech, kdy nemůžete mít u sebe jednoho z plnotučnějších sourozenců. Jak jsem si tak se svými SKELETOOLy při psaní těchto řádků pohrával, neunikl jsem pozornosti mužské části mé rodiny. A vzápětí se rozšířili jeho řady spokojených uživatelů o další dva členy! :-D 
Za mě je úplně nejvíc TOP verze CX (MEGA TOP v NINJA EDITIONu samozřejmě). I když je na takového prcka dost drahá. A tak se bude jistě spousta lidí drbat na hlavě a přemýšlet, jestli tolik peněz do něčeho takového investovat nebo ne. Rozhodnutí je na každém. Ale nezoufejte, i standardní verze dobře poslouží... ;-) Dokonce jsem se dostal před dopsáním této recenze do situace, kdy jsem měl se standardním SKELETOOLem přeříznout několik vázacích umělohmotných pásek. Myslím tím takové ty, co se s nima vážou palety. A najednou jsem byl velice rád, že má čepel na konci zuby. S těma to šlo jedna báseň. Takže není čeho se bát. A pokud je někdo záchranář, nebo se věčně někde houpe na laně (rozuměj horolezec) nebo si jen potrpí na celozubatý kudly, ten jistě sáhne po verzi RX.
Léto je právě v plném proudu. Jste na něj připraveni i Vy? :-)

Žádné komentáře: