středa 5. července 2017

Leatherman MICRA - královna klíčenek

Asi každý, kdo alespoň jednou nahlédl do produkce Leatherman musel narazit na fenomén zvaný MICRA. Tento malý zázrak, jak ji občas přezdívám, se prakticky beze změn (až na nápis LEATHERMAN) vyrábí od roku 1996. V loňském roce prosákly z fabriky v Portlandu informace, že by se měla ukončit její výroba. Když jsem se toto dozvěděl, byl jsem vzteky bez sebe. A zřejmě jsem v tom nebyl sám, jelikož se plánované odstavení MICRY od prsu ve vší tichosti nechalo vyšumět do kosmu a MICRA je a bude stále v nabídce produktů firmy Leatherman.
Proč ale ten humbuk kolem takového (na první pohled bezvýznamného) prcka? Odpověď na tuto otázku je jednoduchá a naznačil jsem jí již v titulku. MICRA patří svými rozměry do kategorie KEYCHAIN tj. klíčenek. A v této kategorii dle mého názoru jasně kraluje. A to nejen u produkce Leathermanů, ale nebojím se říci veškeré současné produkce renomovaných značek. 
MICRA svým pojetím jasně ukazuje na OLD SCHOOL. Klasická konstrukce, jednoduchá a účelná. Žadný kudrlinky a designerské pičičovinky. Vypadá jako Rebar vypraný na 60°C (nebo SUPER TOOL na 90°C :-D). A to z ní dělá neskutečně roztomilou záležitost. Což hraje ve prospěch obliby u něžného pohlaví. Tento fakt je vlastně její největší nevýhoda. Když si ji pánové totiž pořídíte, s nejvyšší pravděpodobností Vám ji zrekvíruje Vaše drahá polovička. A tak si budete muset koupit ještě jednu. V tomto světle se tedy nákup MICRY může nepěkně prodražit a to jednoho fakt nebaví… :-P Jinak už má MICRA jen samá pozitiva a sociální jistoty. Tak se tedy pojďme podívat, jaké jsou schované šatičky v tom krásném nerezovém oříšku.

NŮŽKY
Nebudeme si nic nalhávat, MICRA se kupuje hlavně kvůli nůžkám. A povětšinou jako doplněk k multitoolům (dále jen MT), které nůžky nevlastní. MICRA má dle mého názoru jedny z nejlepších nůžek z produkce Leatherman. Lepší má snad už jen STYLE CS, které mají lepší špičky. Nůžky se automaticky rozevírají promakaným systémem dvojitého odpružení. Pracovní plocha je tak akorát a stříhají perfektně.

PILNÍK NA NEHTY
Ruku v ruce s nůžkami jde pilník na nehty. Protože nebudeme si nic nalhávat MICRA je vlastně taková manikúra se šroubovákama. :-) Tudíž je vybavena zdařilým pilníčkem na nehty. Na konci je ještě takový háček na vyčištění bordelu který zustal po špinavé robotě za nehty. Takže když letíte na rande s nějakou fajnovou bábovkou, můžete v tramvaji ještě udělat potřebnou údržbu zvnějšku. Protože nic neodradí dámu na prvním randeti více, než špinavé křusky na nohou a zahnojený nehty na rukou... ;-) 

NŮŽ
Každý správný MT musí mít alespoň nějakou kudlu. I MICRA má svoji minikudličku. Měří asi 3cm a aby měla čepelka při této délce alespoň nějakou rozumnou šíři, bylo u ni použito jednostranné ostří. Ostří je z výroby hezky ostré a velice snadno se zařízne do nepozorného prstu. Ono totiž čepelka budí svojí velikostí pocit neškodnosti, ale opak je pravdou... :-) Možná si řeknete, k čemu takový ořezávátko? Na takovou běžnou denní činnost v drtivé většině případů postačí a pokud budete mít MICRU jako sekundární MT, většinou použijete její čepelku. Jelikož tím, že ji máte třeba na klíčích, je neustale po ruce. Otevřít dopis nebo balík, krabici, blistr či jiný druh obalu - no problem. Uříznout kus špagátu - no problem. Uříznout klacek na a nařezat buřta - no problem. Tím, že je nožík ostrý a ostří pěkně drží, nadělá spoustu parády. Dokonce jsem viděl video, kde touho čepelkou nějaký borec naporcoval králíka nebo podobnou havěť. Sice to byl SQUIRT, ale to je nepodstatné, jelikož se jedná o identickou čepel.


ŠROUBOVÁKY
Je to až k nevíře, ale MICRA má na svoji miniaturní velikost šroubováky hnedle 3! Plochý a křížový střední velikosti. U toho křížového bych se chtěl na chvilku zastavit. Jelikož by byl křížový šroubovák na takového prcka příliš robustní a do ministřenky by se už nic jiného nevešlo, poradil si výrobce velice chytře. Převedl  3D model křížáku do 2D. :-) Prostě místo profilu "+" je jen profil "-". Fotka to asi vysvětlí lépe. Funguje to poměrně dobře, do určitého utahovacího resp. povolovacího momentu. Ale když se na tento nástroj podíváte, musí Vám být jasné, že na nějaký bejčení to rozhodně dělané není. Každopádně v nouzi nejvyšší budete rádi, že tam je... ;-)
Poslední šroubovák je micro-plocháč. Tím se hravě dotáhnou třeba šroubky na brýlích. Pokud jste elektronik, dobře se s tím utahuji malé svorkovnice... Určitě je tento šroubováček daleko lepší než ten oboustranný bit na WAVE, který se tak rád láme.




OTVÍRÁK LAHVÍ
Na stejném želízku jako je micro-šroubovák je i otvírák lahví. Říkám to jen jako informaci. Pokud jste si přečetli nějakou moji recenzi, jistě víte, jaky mám na tento nástroj názor. Ale pro blondýnu na otevření třetinky zázvorového piva určitě super! :-) Já osobně jsem ho nikdy nepoužil.


PINZETA
Pinzetu pánové asi na obočí neužijí, ale na takovou zaraženou třísku nebo vyšroubování klíštěte poslouží též velice dobře. Další funkce pinzety asi netřeba popisovat, každý snad ví, ja se používá. Co bych chtěl ale konkrétně u této vyzdvihnout je, že je daleko pevnější a tedy lepší než ty dva plíšky, které známe ze švýcarských nožů, co se tváří jako pinzeta... :-)


KROUŽEK NA ZAVĚŠENÍ
Co by to bylo za klíčenku, kdyby se nedala zavěsit na klíče, že? :-) MICRA má na sobě očko a v něm našroubovaný kroužek na zavěšení. Očko je v určitém rozmezí pohyblivé, takže MICRA při nošení nijak nepřekáží.



MICRA je prostě úžasný MT miniaturních rozměrů. Pro ženy skvělá přenosná manikúra, se kterou si klidně a hravě vymění třeba baterky k dálkovému ovládaní od své oblíbené hračky. :-) A v kanclu budou holky mrkat, co to máte v kabelce za poklad. Pro muže je MICRA například skvělý doplněk k MT, který není vybavený z výroby nůžkami. Ale hlavně to je super součást nějaké povedené EDC výbavy. Ne-e, MICRA se nemůže přestat vyrábět, to my spokojení uživatelé nikdy nedopustíme!!! Je tak dobrá, že mám ve sbírce 3 :-D. Na trhu bylo už kromě klasické nerezové verze i nespočetně barevných mutacích a různých limitovaných edicich asi jako u žádného jiného produktu firmy Leatherman. I když ja mám stejně nejraději tu klasickou nerezovku. ;-)


2 komentáře:

Aleš řekl(a)...

Jo jo, je to super prcek. Koupil jsem ho od tebe a manželka mi ho okamžitě zabavila. Nosí ho pořád u sebe a říkala, že ty nůžky jsou top. Třeba na párání ( třeba při přešívání zipu) používá radši micru, než origo nástroj tzv páráček..a kudla je fakt překvapivě použitelná

Bureho LEATHERMANi řekl(a)...

Dopadl jsi presne jak jsem psal v recenzi. Budiz Ti utechou, ze nejsi prvni ani posledni, komu jeho draha polovicka sekla Micru... :-D