čtvrtek 15. června 2017

Leatherman MUT - ocelová bestie nejen pro ostrostřelce

Strašně dlouho jsem k tomuhle brutálnímu mastodontu hledal cestu. Pořád jsem si říkal jestli má
cenu vrážet prachy do něčeho, co je primárně určeno pro rozborku a sborku samonabíjecích pušek a různých kvérů? Jenže v mém případě jsou doby, kdy jsem kupoval multitooly hlavou bohužel (nebo snad bohudík?) ty tam. A tak se při rozšiřování své sbírky nemusím nechat svazovat racionalitou rozumu, ale můžu se směle nechat unášet pocity a řídit se srdcem. A MUT je přesně ten případ, kdy jsem nakupoval srdcem. A taky gulema. Ano, čtete správně, GULEMA!!! :-P MUT je totiž multitool (dále jen MT), který když vezmete chlapi do pracek (dámy jistě prominou, že je v tomto článku drobet přehlížím, ale nepředpokládám, že MUT bude prodejní bestseller u něžného pohlaví), okamžitě Vám stoupne hladina testosteronu v krvi na dvojnásobek, na bradě Vám naskočí strniště jak ocelovej kartáč a velikost přirození se zvětší minimálně o 5 čísel... No a jestli ne, budete se tak alespoň cítit. MUT je prostě nářadí pro chlapy, kteří se chtějí cítit jako chlapi. A tak jsem si pořídil MUT i já už jen proto, abych si užíval ten pocit chlapáctví. Ale světě div se, po nějakém čase mi došlo, že MUT není jen spešl MT na údržbu flitiček a bambitek nebo ono je to i velice praktický a hlavně betelný nářadí. Aby taky ne, kromě pár vychytávek, které z MUT dělají militantně zaměřený MT je poskládaný z univerzálních nástrojů, které využijí i pacifisti. A možná mi to nebudete věřit, ale nakonec jsem našel využití i pro ty zbylé nástroje. Tak se na to tedy pojďme podívat, co nám MUT nabízí.


KLEŠTĚ
Tak tady nás žádné překvapení nečeká. Nic jiného, než tyhle brutální kombinačky známé již z testu SUPER TOOL 300 (dále jen ST300) nebo SURGE bych u tohoto MT ani nečekal. Popsal jsem je již několikrát, takže jen ve zkratce. Jedná se o masivní kombinačky s výměnnými štípacími břity z oceli 154CM. Na druhé straně čepu mají ještě štípací břity na ocelová lanka a krimplovací čelisti. Jsou to ty nejbrutálnější kleště, které kdy opustily fabriku v Portlandu. Takže nedat je do MUTa by bylo snad neodpustitelné. Sedí mu naprosto bezvadně. Na čem si spousta nezasvěcených lidí vylamala zuby byla pojistka proti samovolnému otevření MT do režimu kleští. Ta je hned za řezákem pásů. Jde otevřít poměrně ztuha, což beru jako výhodu.



NŮŽ
Čepel nože je kombinovaná. Napůl s hladkým ostřím a napůl se zubatým. U čepele této velikosti mi to však nevadí (narozdíl např. od SKELETOOLu). Čepel se otvírá systémem OHO (One-Hand-Opened) tj. jednou rukou. Je dlouhá a hodně masivní a její tloušťka vybočuje ze zažitých standardů Leatherman. Nůž je jištěn pojistkou proti nechtěnému zavření.



PILKA
Tak u té bych se chtěl pozastavit. Pilka je stejně jako nůž otevíratelná jako OHO. Ale to není zas až takový šlágr, ze kterého bych si kecnul na zadel. Její kouzlo spočívá jinde. Velikostně není vůbec vzdálená té na ST300, což je už samo o sobě pecka. Prakticky je kratší jen o dva zuby. Co je ale super šleha, je použitá tloušťka konstrukce pilky. Ta je oproti té na ST300 daleko masivnější a tudíž i pevnější. Na obrázku to asi nevynikne, ale je to tak. Tam, kde mám již o pilku z ST300 obavy o její zlomení, tam s pilkou z MUTa řezu naprosto sebejistě. Pilka je udělaná jak pro kácení lesa. Já bych se snad nebál prohlásit, že toto je zatím ta nejlepší pilka na Leathermanu, co jsem kdy měl v ruce... Pilka je stejně jako jištěna pojistkou proti nechtěnému zavření.



DRŽÁK BITŮ & BITY
Na konci jedné z rukojetí se nalézá náš oblíbený držák bitů neboli bit-holder. Do něj se může zasunout jeden ze tří oboustranných výměnných bitů, které jsou v něm jištěny proti náhodnému vypadnutí pojistkou. Ten kratší (křížový / plochý šroubovák střední velikosti) se je umístěn na boku té samé rukojeti mezi nožem a pilkou. Druhé dva dlouhé bity (křížový / plochý šroubovák větší velikosti a torx T15 / inbus 7/64") jsou dlouhé s primárně určené na rozebírání zbraní. Jsou jakoby zasunuté do po stranách do protější rukojeti a zajištěny spešl čepem. Když chcete jeden z nich vyndat musíte čep přetlačit na druhou stranu a pak bit z rukojeti vyklepnout. Velice zajímavé řešení. Občas si na fórech někdo stěžuje, že čep jde přetlačit velice snadno a tak se občas stane, že se jeden dlouhý bit nechtěně někde vytrousí. Toto musím potvrdit. Měl jsem v ruce MUT, kde člověk musel dbát větší zřetel na umístění čepu v mezipoloze tak, aby byly oba bity zajištěny. Můj MUT předchozí majitel vyválel někde na pláži v jemném písku, který se dostal i do čepu, odkud se ho nelze zbavit. Tudíž konkrétně mému kousku žádné podobně problémy nehrozí jelikož jde dosti ztuha... :-)





KARABINA / OTVÍRÁK LAHVÍ
MUT je další model, který je vybaven karabinou, což je věc veskrze užitečná. Když nevíte, kam MUTa strčit, můžete ho přicvaknout k něčemu na karabinu. V konstrukci karabiny je opět šikovně zakomponován otvírák lahví. Otvírák je pro mě tak trochu zbytečnost, když mám žízeň otevřu lahvoně i očima. Ale když s MUTem někomu na garden party otevřete škopíka, bude to machrovina jak cyp! ;-)




KLIP
MUT je vybaven i klipem na zavěšení třeba za kapsu kalhot. Pokud jako já rádi nosíte maskáče, které jsou z pevného plátna a mají hluboké kapsy, nebudete mít problém. Nosit tohoto netvora v karaťasech na klipu vřele nedoporučuji! Leda by jste se chtěli před nějakou slečnou v létě blýsknout svým nádobíčkem. Páč Vám  MUT stáhne kraťáky bez problémů až ke kotníkům... :-D Během času prodělal klip na MUTu jistou změnu. Ze začátku byl z litiny, ale ta zřejmě praskala a tak se nyní vyrábí lisováním z plechu. Optická masivnost však byla zachována. Na MUTu by vypadal nějaký ohnutý plíšek vysloveně komicky. Tož hezky jste to kucí emerický vymysleli! ;-)




ŘEZAČ PÁSŮ
Nad karabinou je umístěný řezač pásů. Je to takové ostré Véčko. Kromě toho, že s ním jdou řezat různé textilní popruhy a pásy, funguje dobře i na odstraňování izolace z vodičů. Funguje daleko lépe než to mizerné Véčko, co se dává na otvírák konzerv u většiny Leathermanů. Je to jasně dané úhlem Véčka samotného. U MUTa je úhel citelně ostřejší. Když jsem se u Leathermanů zeptal, proč je to tak blbě u toho otvíráku na konzervy, odpověděli, že kvůli údržbě ostří. Ostřejší úhel se rychleji otupí a běžný uživatel si to nedokáže nabrousit. U MUTa je Véčko výměnné, takže to je jedno... Ok, ale podle mě by z nás nemusel výrobce dělat lemply a raději nás obdařit funkčními nástroji i za cenu obtížnější údržby.



Tak to jsem popsal nástroje více či méně univerzální a teď se pustím do popisu těch militantně zaměřených.

KLADIVO / ODSTRAŇOVAČ ZASEKLÝCH NÁBOJNIC
Na konci jedné rukojeti nad karabinou se nachází vroubkovaná ploška, která se dá použít jako kladivo. Vážně, bez keců! Funguje to parádně, protože MUT je hodně těžký MT, takže když s ním stylem pračlověka svírajícího v dlani pěstní klín bacíte do vyčuhujícího hřebíku, je rázem zaražen. Pochopitelně to není na zatloukání krováků do trámu. To by snad ani žádného rozumného člověka asi nemohlo napadnout. Ale na občasné překlepnutí nebo zatloukání stanových kolíků do tvrdé zeminy je to úžasný nástroj! Hmotnost MUTa zatloukací efekt oproti SIGNALu ještě znásobuje. Z těch dvou MT, které zatím v Portlandu vybavili kladivem získává "Řád thorova kladiva" jednoznačně MUT! A nedovedu si představit, že by mu tento titul v budoucnu někdo vzal.
Kladivo samozřejmě patří opět mezi univerzální cajk. Ale na jeho konci je takový zvláštní zobák. Ten je určen k vyproštění zaseklých nábojnic. Pokud se Vám třeba v samonabíjecí pušce zasekne prázdná nábojnice ve vyhazováku, tímto nástrojem ji bez problémů vydolujete a můžete dál kosit šmejdy... ;-)


VYRÁŽEČ ČEPŮ
Na druhém  hlavním čepu (na tom prvním jsou nůž s pilkou) je umístěn vyrážeč čepů a bronzová škrabka. Oba tyto nástroje jsou primárně určeny pro údržbu zbraní. Vyrážečem se jak název napovídá, vydávají při rozborce např. pušky AR čepy, které ji drží pohromadě. Pro milovníky Glocků dělá Leatherman spešl vyrážeč právě pro ně. Řekli by jste, že pro obyčejného smrtelníka věc naprosto nepoužitelná. Ale vynalézavý člověk přijde na všechno. Jistě jste se už párkrát dostali do situace, kdy jste potřebovali nějaký bazmek odněkud vydolovat nebo povystrčit. Nůž na to byl moc široký nebo jste si ho nechtěli tupit. Klasický šroubovák nebo bodlo na MT na to byly příliš krátké... Tak na takové případy je ideální vyrážeč čepů z MUTa! Párkrát si to vyzkoušíte a rázem se stane z věci zcela neužitečné věc užitečná. ;-)


BRONZOVÁ ŠKRABKA
Úplně stejně je na tom bronzová škrabka. Ta je určená pro odstraňování karbonu ze součástí zbraně, které přijdou při výstřelu přímo do kontaktu s hořícím střelným prachem. Touto škrabkou lze karbon, který vzniká na exponovaných částech při hoření střelného prachu hezky oškrábat bez obav z toho, že by jste poškodily povrch čištěných součástek. Jelikož bronz je pochopitelně měkčí materiál než ocel...
Proč ale této vlastnosti nevyužít i jinde než u zbraní. Uvedu jeden příklad z mé praxe za všechny. Nedávno jsem v bazaru zakoupil jeden MT. Byla to ještě stará škola, veterán, původní model SUPER TOOL. Evidentně neležel celých 20 let nikomu v poličce, ale makal jak šroub. Byl parádně zahnojenej od barvy a nějakého epoxidu. Bylo mi ho až líto. Takže nejdřív dostal pořádnou sprchu v Konkoru. Pak jsem ho zabalil do papírové utěrky a nechal chemii dělat svoje. Druhý den jsem ho vybalil a přemýšlel, čím to svinstvo seškrabu dolů, aniž bych ale poškrábal celý MT? A hádejte, co to nakonec bylo? Ano, modří už vědí, byla to škrabka z MUTa! :-) A fungovalo to jak kouzlo. Svinstvo bylo dole a pod ním se skrýval nádherný veterán...


ZÁVIT PRO VYTĚRÁK
Zavit pro vytěrák hlavně plané zbraně se skrývá z boku kleští tak, aby šel našroubovat na MT i v zavřeném stavu. Pak lze vytěrák uchopit stylem "vývrtka" a pořádně s ním hlaveň vypucovat...
Uznávám, že jsem doposud tento nástroj nevyužil, jelikož doma nemám žádnou bambitku. Nicméně už mám v hlavě nápad, že bych uřízl klasickou vývrtku a na jejím konci vytočil zavit pro vytěrák. Mít totiž MUT s vyvrtkou, to by byla hustá machrovinka! ;-)



Opravdu jsem dlooouho váhal, jestli nemám počkat s recenzí MUTa na to, až si udělám zbroják (a ten už dlouho chci a taky si ho časem udělám) a budu moci recenzovat stylem, ke kterému byl MUT stvořen - AR Tool. Ale pak jsem si řekl, že je třeba spousta jiných lidí, kteří po zbrojáku netouží, ale MUT se jim děsně líbí. Třeba už jen kvůli tomu X-factoru popsanému v úvodu. Ale dosud si ho nepořídili jen z obav, jestli by tak drahou věc vůbec užili, když doma nemají almaru plnou kvérů... Tak jsem se tedy do toho pustil a doufám, Vy potencionální majitelé MUTa, že jsem Vaše obavy nadobro rozprášil. Drtivá většina nástrojů na MUTu je perfektně využitelná v běžném civilním životě. Ovšem vše na něm je dimenzované jak pro vraždění zombíků v postapokalyptické době. Tenhle MT se vážně povedl a jediné, co mu brání stát se masově rozšířenou záležitostí je jeho pořizovací cena. Na druhou stranu ho zase nemá kdejakej Čenda vykloubenej z Horní Dolní a to se taky počítá... ;-)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Super recenze, díky. Jen doplním že bronzová škrabka funguje skvěle , např. nábojová komora a podobně,všude se dostane a skvěle čistí.